2017 in woord en beeld

Dank André!

Zacht klinken in het Noorderplantsoen de namen van 53 kinderen

Artikel in  DvhN zondag 10 december 2017. Tekst: Marijke Brouwer  Foto: Duncan Wijting

 

 

 

 

 

 

 


Kaarsjes in rijstpapieren bootjes vonden zondagavond hun weg in de vijver van het Noorderplantsoen. Ze herinneren allemaal aan een overleden kind.

Plukjes mensen staan rond de vijver in het Noorderplantsoen in Groningen. Ze trotseren de kou en de sneeuw. Kaarslicht her en der verlicht de vijver, silhouetten vertellen het verhaal: een moeder troost haar dochter, een jongetje vindt de hand van zijn vader.

Wereldlichtjesdag

Het is Wereldlichtjesdag. Overal op de wereld staan vaders, moeders, broertjes, zusjes, grootouders en vrienden deze tweede zondag van december stil bij hun overleden kind, hun broertje, zusje, kleinkind. Het is een eerbetoon dat is komen overwaaien uit Amerika. Gisteravond werd de bijeenkomst voor de vijfde maal gehouden in het Noorderplantsoen.

Een initiatief van Claudia Geenen uit Glimmen, van Kleur Kinderuitvaart. ,,Het overlijden van een kind heeft een enorme impact op nabestaanden. Het is zo groots.’’

Namen

Zacht klinken bij de vijver de namen van 53 kinderen. ,,Ouders vinden het prettig dat dat gebeurt, omdat de naam van hun kind niet vaak meer wordt genoemd, zeker niet in het openbaar’’, zegt Geenen.

Dan spreekt moeder Renny Bos die haar dochter Afke (25) verloor toen zij vrijwilligerswerk deed in Ghana. ,,Ik denk vaak: wat zou ze anders nu doen of zeggen? Ik zou zo graag haar stem nog eens horen, haar lach, haar vertellen dat ik van haar hou. Nooit meer duurt zo lang.’’

Kou

Het koor Focus-Vocaal zet in, de plukjes mensen laten het bootje voor hun kind te water. De lichtjes drijven over het water als sterren in de nacht. Ondertussen gaat het leven verder. Een maaltijdbezorger scheurt voorbij, kinderen beginnen zonder dat ze er erg in hebben te spelen in de sneeuw en de allerkleinsten huilen van de kou.

Foto’s gemaakt door Tara

Foto’s zijn gemaakt door Geert van Duinen