Programma 10 dec 2023

 

Vanaf 18.25  uur : Lantaarntje afhalen

U bent welkom bij de barokke vijver in het Noorderplantsoen van Groningen. Aan de zuid-westzijde van de vijver hebben we een sfeervolle toegang gemaakt. Aan de vijver vindt u twee kramen waar we lantaarntjes (windlichten) en lucifers uitdelen. Verder zijn er bloemen en naamkaartjes om het lantaarntje mee te verrijken. Het naamkaartje kunt u ook nu al uitprinten en versieren. We hangen het dan aan een lantaarntje op Lichtjesdag zelf. 

18.30 uur Muziek

Vanaf 18.30 uur is er muziek bij de vijver. Die wordt verzorgd door Musica Rosa.

18.45  uur Start van het programma

We heten u welkom met een welkomstwoord.

Dit jaar zingt Marjolein Jacobs een door haarzelf aangepast lied. Marjolein heeft zelf een kind verloren en zingt dit lied voor alle ouders, broers, zussen, en grootouders die ook een dierbaar kind moeten missen. 

18.50 uur Namen noemen

Wij vinden het belangrijk dat de naam genoemd blijft worden. Daarom lezen we de namen van overleden kinderen voor. U kunt een naam aanmelden vanaf 2 november 2023. 

18.55 uur Musica Rosa zingt ‘Precious child’ 

19.00 uur  De lantaarns worden aangestoken en neergezet op de daarvoor gereed gemaakte plekken op de trappen van de vijver. We beginnen de avond met een half verlichte vijver (ons welkom aan u). Samen bouwen we de gehele vijverrand vol. Daarmee maken we de cirkel van herdenken rond.

19.30 uur  De gehele herdenking duurt ongeveer een uur (vanaf 18.25 uur) . Rond half acht vertrekken doorgaans de eerste bezoekers. We starten met opruimen om 20.00 uur. Vriendelijk verzoek aan u om de lantaarntjes te laten staan voor de herdenking in de jaren hierna. Wilt u de bloem en het naamkaartje meenemen, dan kan dat uiteraard. 

Een paar huishoudelijke aandachtspunten

Wat warms te drinken
Voor iedereen is  er een kop warme chocolademelk en een plak koek bij één van de kramen langs de vijver.

Eigen verantwoordelijkheid

De vrijwilligers doen hun best om er een mooie avond van te maken. Let (zeker bij het water) goed op uzelf en uw eigen kinderen. Dit valt buiten de verantwoordelijkheid van de vrijwilligers. Mocht het glad zijn door vorst of ijzel, dan nemen wij veiligheidsmaatregelen, maar ook dan geldt dat u op eigen risico deelneemt aan de herdenking. We verwachten meer mensen aan de rand van de vijver dan andere jaren.  Maakt u alstublieft ruimte voor elkaar, ook om de herdenking veilig te houden. 

Kleed u warm aan

Het is doorgaans koud op de tweede zondag in december. Kleedt u zich daarom warm aan.

Vuur

Met betrekking tot het gebruik van vuur, hebben we goede afspraken gemaakt met de gemeente. Er zijn kaarsen in potjes, er zijn lantaarns en fakkelblikken. Ander open vuur is niet toegestaan.

Eigen consumpties

Er mogen geen eigen consumpties meegenomen worden. De gemeente Groningen heeft een vergunning afgegeven waarin dit nadrukkelijk staat vermeld. Knols koek heeft koek beschikbaar gesteld en Restaurant Zondag stelt de chocolademelk ter beschikking. 

Kosten

Lichtjesdag organiseren wij kosteloos voor de bezoekers. Wilt u een bijdrage leveren aan Lichtjesdag omdat u zich realiseert dat de organisatie kosten met zich meebrengt, dan kunt u een bedrag doneren in de collectebus bij de chocolademelkkraam. Wilt u ons steunen door geld over te maken, kijk dan op onze pagina ‘steun ons’ voor meer informatie.

Route

Het Noorderplantsoen is gemakkelijk te bereiken. Parkeren kan in de onderstaande drie parkeergarages

  • Parkeergarage Boterdiep (Boterdiep 85 9712 LT  Groningen)
  • Parkeergarage Circus (Korreweg 9 9714 AA  Groningen)
  • Parkeergarage Ossenmarkt (Spilsluizen 25 9712 NR Groningen)

Waar kunt u ons volgen voor de laatste stand van zaken?