Programma Lichtjesdag 8 dec 2024

 

Vanaf 18.15  uur : Lantaarntje afhalen

U bent welkom bij de barokke vijver in het Noorderplantsoen van Groningen. Aan de zuid-westzijde van de vijver hebben we een sfeervolle toegang gemaakt. Aan de vijver vindt u twee kramen waar we lantaarntjes (windlichten) uitdelen. Verder zijn er naamkaartjes om het lantaarntje mee te verrijken. Het naamkaartje kunt u ook nu al uitprinten en versieren. We hangen het dan aan een lantaarntje op Lichtjesdag zelf. 

18.30 uur Muziek

Vanaf 18.30 uur is er muziek bij de vijver. Die wordt verzorgd door Musica Rosa.

18.45  uur Start van het programma

Cecile heet u welkom met een welkomstwoord.

Loes draagt een gedicht voor.

18.50 uur Namen noemen

Wij vinden het belangrijk dat de naam genoemd blijft worden. Daarom lezen we de namen van overleden kinderen voor. U kunt een naam naam opgeven vanaf 2 november 2023. 

19.00 uur Musica Rosa zingt ‘Precious child’ 

19.03 uur  De lantaarns worden aangestoken en neergezet op de daarvoor gereed gemaakte plekken op de trappen van de vijver. We beginnen de avond met een half verlichte vijver (ons welkom aan u). Samen bouwen we de gehele vijverrand, lantaarn voor lantaarn vol. Daarmee maken we de cirkel van herdenken rond.

19.30 uur  De gehele herdenking duurt ongeveer een uur (vanaf 18.30 uur).  Als alle kaarsen rond de vijver branden ronden wij de herdenking af met een slotwoord. Rond half acht vertrekken doorgaans de eerste bezoekers. We starten met opruimen om 20.00 uur. Vriendelijk verzoek aan u om de lantaarntjes te laten staan voor de herdenking in de jaren hierna. Wilt u het naamkaartje meenemen, dan kan dat uiteraard. 

 

Een paar huishoudelijke aandachtspunten

Wat warms te drinken
Voor iedereen is  er een kop warme chocolademelk en een plak koek bij één van de kramen langs de vijver.

Eigen verantwoordelijkheid

De vrijwilligers doen hun best om er een mooie avond van te maken. Let (zeker bij het water) goed op uzelf en uw eigen kinderen. Dit valt buiten de verantwoordelijkheid van de vrijwilligers. Mocht het glad zijn door vorst of ijzel, dan nemen wij veiligheidsmaatregelen, maar ook dan geldt dat u op eigen risico deelneemt aan de herdenking. We verwachten meer mensen aan de rand van de vijver dan andere jaren.  Maakt u alstublieft ruimte voor elkaar, ook om de herdenking veilig te houden. 

Kleed u warm aan

Het is doorgaans koud op de tweede zondag in december. 

Vuur

Met betrekking tot het gebruik van vuur, hebben we goede afspraken gemaakt met de gemeente. Er zijn kaarsen in potjes, er zijn lantaarns en fakkelblikken. Ander open vuur is niet toegestaan.

Kosten

Lichtjesdag organiseren wij kosteloos voor de bezoekers. Een bijdrage (voor de kosten) is fijn, maar zeker niet verplicht. Wilt u een bijdrage leveren aan Lichtjesdag, dan kunt u een bedrag doneren in de collectebus (of via QR-code) bij de chocolademelkkraam.  Meer informatie voor sponsoren vindt u op  onze pagina ‘steun ons’.

Route

Het Noorderplantsoen is gemakkelijk te bereiken. Parkeren kan in de onderstaande drie parkeergarages

  • Parkeergarage Boterdiep (Boterdiep 85 9712 LT  Groningen)
  • Parkeergarage Circus (Korreweg 9 9714 AA  Groningen)
  • Parkeergarage Ossenmarkt (Spilsluizen 25 9712 NR Groningen)

Waar kunt u ons volgen voor de laatste stand van zaken?