Herdenken 13-12-2020

Wereldlichtjesdag
Wereldwijd worden op 13 december alle overleden kinderen herdacht.  In Groningen herdenken we het kind dat zo gemist wordt met het laten varen van lichtbootjes op de barokke vijver in het Noorderplantsoen. Het is een moment waarop de bezoekers zich voor eventjes verbonden voelen met alle anderen die ook het verlies van een kind met zich meedragen.

Herdenken in coronatijd
Net als in voorgaande jaren staan we ook dit jaar op de tweede zondag in december samen stil om te denken aan de kinderen die hier niet meer zijn maar die altijd aanwezig zijn in ons hart en in onze gedachten.
Omdat we als gevolg van de coronamaatregelen Lichtjesdag dit jaar helaas zonder publiek moeten organiseren hebben we een alternatieve vorm bedacht die zoveel mogelijk recht doet aan de sfeer en opzet van de avond. We hopen elkaar zo toch een beetje tot steun te kunnen zijn.

Namen noemen
Ook dit jaar zullen we de namen van de kinderen vol aandacht noemen. Je kunt de naam van je kind nu al doorgeven door een e-mail te sturen naar info@lichtjesdaggroningen.nl. 

Windlichtjes in plaats van Lichtbootjes
Alle namen van kinderen die we ontvangen, krijgen van ons een eigen windlichtje. Daarbij willen we het mogelijk maken dat je het windlichtje –  van afstand weliswaar – kunt versieren en van een eigen signatuur kunt voorzien. Daarvoor kun je dit herdenkingskaartje downloaden en uitprinten.

Herdenkingskaartje insturen
Wanneer je het kaartje hebt verrijkt met de naam van je kind en versierd hebt zoals jij het wilt, stuur het dan aan Cecile of Nelleke. Brengen mag ook, er staat een kaarsje voor je klaar om mee naar huis te nemen, zoals we ook gewend zijn je te geven als we elkaar ontmoeten bij de vijver. Je vindt ons adres op het kaartjesjabloon.

Wij zorgen ervoor dat jouw herdenkingskaartje aan het windlicht wordt vastgemaakt zodat duidelijk is van en voor wie het lichtje is. En mocht je zelf liever een eigen sjabloon of versiering maken en naar ons sturen dan kan dat uiteraard ook.
Je kunt je persoonlijke herdenkingskaart insturen of brengen tot en met woensdag 9 december. Dan weet je zeker dat hij daadwerkelijk aan een windlicht bevestigd wordt.

Lichtjesavond
Enkele dagen voor de avond van zondag 13 december creëren we bij de Barokke Vijver in het Noorderplantsoen de setting die je van ons gewend bent. Omringd door kaarsjes en lichtjes zal Musica Rosa, Precious Child zingen en zal Jolijn met warmte en aandacht alle namen noemen die wij van jullie hebben ontvangen. Bij het noemen van iedere naam zullen wij namens jou het windlichtje aansteken. Ook als je alleen de naam opgeeft en geen herdenkingskaartje maakt steken we uiteraard een kaarsje aan.

Lichtjesfilm
Van deze kaarsenceremonie maken we een korte film die we 13 december aan het begin van de avond beschikbaar stellen. We hopen op deze alternatieve manier ook dit jaar Lichtjesdag te kunnen organiseren en samen met jou te herdenken.

Voor vragen of meer informatie, kun je altijd contact met ons opnemen via info@lichtjesdaggroningen.nl

Hartelijke groeten,
Nelleke & Cecile

 


View Larger Map