Programma 8-12-2019

Wat kun je van de avond verwachten?
Wereldwijd worden op 8 december alle kinderen herdacht die gestorven zijn.  In Groningen herdenken we het kind dat zo gemist wordt met het laten varen van lichtbootjes op de barokke vijver in het Noorderplantsoen. Het is een moment waarop de bezoekers zich voor eventjes verbonden voelen met alle anderen die ook het verlies van een kind met zich meedragen.

18.20  Bootje halen
Je bent welkom bij de barokke vijver in het Noorderplantsoen van Groningen. Aan de zuid-westzijde van de vijver hebben we een sfeervolle toegang gemaakt. Aan de vijver vind je twee kramen waar we bootjes uitdelen. We hebben stiften en bloemen voor je klaargelegd om je bootje mee te versieren.

In totaal zijn er 150 bootjes. De bootjes  worden met de hand gemaakt en zijn stuk voor stuk, door vrijwilligers in elkaar gezet. We hopen voldoende bootjes te hebben, maar op een gegeven moment kunnen de bootjes op zijn. We verzoeken je dan (als je bijvoorbeeld met je familie bent gekomen) om een bootje met je dierbaren te delen. Daar vragen we een beetje begrip voor.

18.30 Muziek
Vanaf 18.30 uur is er muziek bij de vijver. Die wordt verzorgd door Musica Rosa.

18.45  Start van het programma
We heten je welkom met een welkomstwoord.
We steken de eerste kaars aan en een ouder leest een gedicht voor.

18.50 Namen noemen

Wij vinden het belangrijk dat de naam van overleden kinderen genoemd blijft worden. Daarom lezen we hun namen voor. Als je het fijn vindt dat we de naam noemen van het kind voor wie jij je lichtbootje brandt, dan kun je die aan ons doorgeven. De naam kan voluit genoemd worden of alleen de voornaam. Als het kindje geen naam heeft gekregen kun je ook haar of zijn troetelnaam laten noemen.

Wil je dat we de naam van je kind noemen?
Mail de naam naar info@lichtjesdaggroningen.nl
Dit kan tot 17.00 uur op zaterdag 7 december.
Noot: Mocht de naam tot verwarring bij de uitspraak kunnen leiden, schrijf dan ook in je mail hoe wij de naam moeten uitspreken.

18.55 Musica Rosa zingt ‘Precious child’ 
19.00  De lichtbootjes gaan varen onder begeleiding van de muziek van Musica Rosa.
Voor iedereen is  er een kop warme chocolademelk en een plak koek bij één van de kramen langs de vijver.

Een paar huishoudelijke aandachtspunten
Eigen verantwoordelijkheid
De vrijwilligers doen hun best om er een mooie avond van te maken. Let (zeker bij het water) goed op jezelf en je eigen kinderen. Dit valt buiten de verantwoordelijkheid van de vrijwilligers. Mocht het glad zijn door vorst of ijzel, dan nemen wij veiligheidsmaatregelen, maar ook dan geldt dat je op eigen risico deelneemt aan de herdenking.

Kleed jezelf warm
Het is doorgaans koud op de tweede zondag in december. Kleed je daarom warm aan.

Vuur
Met betrekking tot het gebruik van vuur, hebben we goede afspraken gemaakt met de gemeente. Deze afspraken hebben betrekking op het gebruik van vuur  en de wijze waarop en welke materialen in de vijver te water mogen worden gelaten. De lichtbootjes zijn aanwezig.  Er zijn kaarsen in potjes. Ander open vuur is niet toegestaan.

Eigen consumpties
Er mogen geen eigen consumpties meegenomen worden. De gemeente Groningen heeft een vergunning afgegeven waarin dit nadrukkelijk staat vermeld.

Kosten
Lichtjesdag organiseren wij kosteloos voor de bezoekers. Wil je  een bijdrage leveren aan Lichtjesdag omdat je je realiseert dat de organisatie kosten met zich meebrengt, dan kun je een bedrag doneren in de collectebus bij de chocolademelkkraam. Wil je ons steunen door geld over te maken, kijk dan op onze pagina ‘steun ons’ voor meer informatie.
Route
Het Noorderplantsoen is gemakkelijk te bereiken. Parkeren kun je in de onderstaande drie parkeergarages.
  • parkeergarage Boterdiep (Boterdiep 85 9712 LT  Groningen)
  • Parkeergarage Circus (Korreweg 9 9714 AA  Groningen)
  • Parkeergarage Ossenmarkt (Spilsluizen 25 9712 NR Groningen)


View Larger Map