Lichtjesdag wat is het?

De grote vijver in het Noorderplantsoen in Groningen, vol met drijvende lichtjes. Lichtjes om kinderen die gemist worden te herdenken. Zo geven we al jaren vorm aan wereldlichtjesdag  in de stad Groningen.

Elk jaar op de tweede zondag in december wordt Wereldlichtjesdag georganiseerd. Op zondag 10 december 2023 is er weer gelegenheid tot elkaar ontmoeten bij de vijver in het Noorderplantsoen. Wil je daarover meer weten, lees dan ons programma van die dag. 

Hoe het begon

Het initiatief begon meer dan 40 jaar geleden in het Verenigd Koninkrijk: kapelaan Simon Stephens, verbonden aan het Warwick Hospital, merkte dat rouwende ouders veel steun bij elkaar vonden. Ze hadden meer aan elkaar dan aan hetgeen hij voor hen deed of tegen hen zei. Zo organiseerde hij tal van ontmoetingsdagen en The Compassionate Friends werd een feit. Eind jaren ’70 werd er ook een Amerikaanse Compassionate Friends opgericht, en ondertussen is de organisatie van Worldwide Candle Lighting al wereldwijd verspreid.

Het voornaamste doel is nog steeds om vriendschap, begrip en hoop te bieden aan ouders, broers en zussen, grootouders en andere familieleden tijdens het zware rouwproces dat op het overlijden van een kind volgt. Het is veruit het ergste wat men kan overkomen, maar het besef dat je niet alleen bent met je verdriet kan een grote steun zijn.

Het initiatief voor Wereldlichtjesdag (WLD) is genomen om overleden kinderen die gemist worden te herdenken. Wereldwijd leven we in verschillende tijdzones. Zo wordt er die dag ieder uur ergens op de wereld kaarsen aangestoken voor een overleden kind. Samen zorgen we ervoor dat er op deze manier over de gehele wereld een lint van lichtjes ontstaat.

We herinneren al die kinderen door een kaarsje te branden en naar muziek, troostende woorden en gedichten te luisteren. Er komen mensen van alle leeftijden. Broertjes, zusjes, (groot)ouders, andere familieleden en mensen die zich verbonden voelen zijn allemaal welkom. Er zijn mensen voor wie het verlies nog zo vers is en anderen voor wie dat al 30 jaar geleden is. De pijn van het gemis en het verlies van hoop en dromen die niet uitkwamen blijven hetzelfde en verbinden mensen die elkaar verder niet kennen. 

Lichtjesdag in coronatijd
Hoe hebben we in 2020 en 2021 lichtjesdag gemaakt? Toen hadden we te maken met corona en konden we niet samenkomen. We hebben in die twee jaren een alternatieve vorm van samenkomen gemaakt. Je kunt het hier nog beluisteren en bekijken: