Lichtjesdag

De grote vijver in het Noorderplantsoen in Groningen, vol met drijvende lichtjes. Lichtjes om kinderen die gemist worden, te herdenken.

Elk jaar op de tweede zondag in december wordt Wereldlichtjesdag georganiseerd. Op zondag 12 december 2021, zouden we ook met elkaar stil staan bij alle kinderen die, op welke leeftijd en om welke reden dan ook, zijn overleden. Helaas moeten vanwege corona via een alternatief organiseren.

Het initiatief is begon meer dan 40 jaar geleden in het Verenigd Koninkrijk: kapelaan Simon Stephens, verbonden aan het Warwick Hospital, merkte dat rouwende ouders veel steun bij elkaar vonden. Ze hadden meer aan elkaar dan aan hetgeen hij voor hen deed of tegen hen zei. Zo organiseerde hij tal van ontmoetingsdagen en The Compassionate Friends werd een feit. Eind jaren ’70 werd er ook een Amerikaanse Compassionate Friends opgericht, en ondertussen is de organisatie van Worldwide Candle Lighting al wereldwijd verspreid.

Het voornaamste doel is nog steeds om vriendschap, begrip en hoop te bieden aan ouders, broers en zussen, grootouders en andere familieleden tijdens het zware rouwproces dat op het overlijden van een kind volgt. Het is veruit het ergste wat men kan overkomen, maar het besef dat je niet alleen bent met je verdriet kan een grote steun zijn.

Het initiatief voor Wereldlichtjesdag (WLD) is genomen om overleden kinderen die gemist worden te herdenken. Wereldwijd leven we in verschillende tijdzones. Zo wordt er die dag ieder uur ergens op de wereld kaarsen aangestoken voor een overleden kind. Samen zorgen we ervoor dat er op deze manier over de gehele wereld een lint van lichtjes ontstaat.

We herinneren al die kinderen door een kaarsje te branden en naar muziek, troostende woorden en gedichten te luisteren. Er komen mensen van alle leeftijden. Broertjes, zusjes, (groot)ouders, andere familieleden en mensen die zich verbonden voelen zijn allemaal welkom. Er zijn mensen voor wie het verlies nog zo vers is en anderen voor wie dat al 30 jaar geleden is. De pijn van het gemis en het verlies van hoop en dromen die niet uitkwamen blijven hetzelfde en verbinden mensen die elkaar verder niet kennen. 

Ook dit jaar wordt Lichtjesdag Groningen georganiseerd door vrijwilligers van de Stichting Lichtjesdag Groningen en vrijwilligers van OOK (Vereniging Ouders Overleden Kind) afdeling Groningen en Drenthe. We hebben onze krachten gebundeld om de namen van de overleden kinderen te blijven noemen en het verdriet van het gemis met elkaar te blijven delen. Dit jaar zal Musica Rosa de muzikale omlijsting verzorgen.

Je naam blijven noemen
Als je het fijn vindt, noemen we de naam van je kind waar jij je lichtbootje voor brandt. Deze naam kan voluit genoemd worden of alleen de voornaam. Als het kindje geen naam heeft gekregen kun je ook haar of zijn troetelnaam noemen. Wil je dat we de naam van je kind noemen? Geef dit dan aan via dit formulier door. Daar lees je meteen hoe we in tijden van corona een alternatieve viering maken. 

Heel graag tot 12 december 2021