Blog: Wereldlichtjesdag door de ogen van een moeder

Lichtpuntjes voor Mirthe
geschreven door haar moeder Liedeke

Onze eerste Wereldlichtjesdag was in 2014. Mirthe was twee maanden daarvoor, in september aan een hersentumor overleden. Ze is vier jaar geworden. Het verdriet was zo vers en de wens was groot om een lichtje voor haar te branden.

We kozen ervoor om naar Groningen te gaan. Vanuit Assen was dat het dichtstbij en het was ook Groningen waar we zoveel met Mirthe waren geweest tijdens haar ziekteperiode. Dáár hadden we genezing willen vinden en ook dáár hadden we te horen gekregen dat het haar niet gegeven was.

Terug naar Groningen
Terug naar Groningen voelde als terug naar een stukje Mirthe. Het klinkt misschien gek, maar in alles probeerde ik haar terug te vinden. En soms zie ik haar ook echt terug in hoe de dingen gebeuren.

Het vinden van de vijver in het Noorderplantsoen was nog best een uitdaging in het donker en aan een kant van Groningen die me niet vertrouwd was. We kwamen net op tijd aan. De vrijwilligers hielpen ons bij het klaarmaken van het bootje en boden ons een warm kopje chocolademelk aan.

Bye, bye Mirthe
Even later lieten we, als eerste!, het bootje voor Mirthe, te water. Het was werkelijk een betoverend gezicht, om al die bootjes te zien glijden over het water, voortbewegend met de wind. Sommige bootjes kapseisden en maakten water. Anderen clusterden samen langs de kant of midden op het water.

Wij liepen mee met de bootjes langs de kant van de vijver. Geen idee of we Mirthe’s bootje in deze vloot zouden herkennen of dat haar bootje nog voorbij zou komen varen. Ik durfde niet gelijk weg te lopen. Ineens zag ik haar bootje, het draaide rondjes bij ons langs de kant, tikte de kant van de vijver nog eens aan, lag even stil te treuzelen alsof ze niet verder wilde gaan. Ik wilde ook niet dat ze verder ging, maar de wind greep haar weer mee en ze zeilde  uit ons zicht.

Bye bye Mirthe, fijn dat je er bij was.

Super Mirthe’s Lichtpuntjes
Na Mirthe’s overlijden ben ik kaarsen gaan maken van kaarsresten. In haar herinnering heb ik kaarsenatelier SuperMirthe’s Lichtpuntjes opgericht. Inmiddels is het een heus bedrijf aan het worden. Kaarsresten komen dagelijks bij ons binnen en we maken er ook dagelijks nieuwe kaarsen van.
Wil je meer weten kijk dan eens op: www.supermirtheslichtpuntjes.nl of volg ons op facebook of instagram.