Focus Vocaal

Focus Vocaal   ‘Overleven & Liefde’

Tijdens Wereld Lichtjes dag op 10 december 2017 zal Focus Vocaal o.a. het toepasselijke en serene  ‘Akari’ (licht) van de Finse componist Jaakko Mäntyjärvi uitvoeren. Dit stuk werd geschreven ter nagedachtenis van de slachtoffers van de tsunami in Japan in 2011. De Japanse tekst zegt;

” wij zullen kaarjes aansteken met onze handen opdat er lichtjes zijn waar zij zijn’.

Ook zal het lied ‘Kindle a light’ te horen zijn. Een link van dit lied zal in het najaar 2017 op de site van Lichtjesdag Groningen te beluisteren zijn, zodat als u wilt, mee gezongen kan worden met dit zich steeds herhalende lied op de tekst: ‘Kindle a light, to lighten the dark and take all fear away’

Aansluitend aan Lichtesdag bijeenkomst zal het vrouwenensemble Focus Vocaal een deel van het programma ‘Overleven&Liefde’ uitvoeren boven in de  watertoren aan de Noorderbinnensingel te Groningen (op loopafstand van het Noorderplantsoen).

Het optreden zal ongeveer een half uur duren, waarna mogelijk gezamenlijk een drankje kan worden gedronken.

Wij nodigen u alvast van harte uit hier bij aanwezig te zijn!

Voor meer info: www.focus-vocaal.nl

OVER HET PROGRAMMA in de Watertoren:

In 2017 is de herdenking van de ‘Kerstvloed’ een zware watersnoodramp die plaatsvond in de nacht van 24 op 25 december in 1717. Deze ramp heeft grote gevolgen gehad voor mensen en dieren in de getroffen gebieden aan de Noordzeekust.

Speciaal voor Focus Vocaal heeft Henk-Doeke Odinga het stuk‘Avondgang’(vrouwenstemmen, piano en buisklokken) geschreven, dat het wassende water verklankt en aansluit op dit thema.

Naast dit lied zal Focus Vocaal andere werken uitvoeren, die compassie met overlevenden uitdragen en tot herdenking mogen stemmen, zoals ‘The Mirthful Heart’ van Abbie Betinis en het hoopvolle en enigszins bezwerende ‘ Fear thou not’van de zweedse componist Marten Jansson.

Het programma heeft oog voor de in nood lijdende mens, echter ook en ondanks dat, is de toon van Focus Vocaal al jaren ‘licht’ en verassend te noemen.

Focus Vocaal, streeft er naar bijzondere concerten te geven veelal op bijzondere lokaties.

De focus is gericht op de vocale presentatie, waarbij het nadrukkelijk de bedoeling is artistieke verbindingen te leggen met andere vormen van kunst of cultuur in bredere zin.